De nieuwste therapie voor mentale gezondheid

Neurofeedback therapie

 

 

Neurofeedback is een vorm van biofeedback die gebruik maakt van een computerprogramma om mensen te leren hoe ze hun hersenen onder controle kunnen houden. Het wordt meestal gebruikt voor de behandeling van angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen, maar het kan ook worden gebruikt voor de behandeling van slaapstoornissen, ADHD en sommige leerstoornissen. Bij neurofeedback draagt de gebruiker speciale EEG-caps of bekijkt hij video's van hersenactiviteit. De EEG-caps registreren signalen van de hersenen van de gebruiker terwijl deze zich ontspant en "krabt" (d.w.z. denkt aan jeuk). Een video-opname van deze signalen (fMRI genoemd) wordt vervolgens in real time op een computerscherm aan de gebruiker getoond. Terwijl de video de hersenactiviteit op verschillende tijdstippen toont, leert de gebruiker welke delen van zijn hersenen actief zijn wanneer hij angst, stress of bezorgdheid voelt en welke gedachten of gedragingen met die gevoelens gepaard gaan. Na verloop van tijd beginnen ze de patronen in hun eigen hersenactiviteit te zien die deze ongewenste emoties aansturen en begrijpen ze hoe ze die kunnen veranderen om zich weer beter te voelen.

Waarvoor wordt neurofeedback gebruikt?

Neurofeedback wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder angst, ADHD, slapeloosheid en eetstoornissen. Neurofeedback therapie is een veelbelovende behandelmethode voor mensen met aandacht- en concentratiestoornissen. Het is effectief gebleken voor mensen met laagfunctionerend autisme, angst voor lichamelijke ziekten en chronische pijn. Neurofeedback is ook gebruikt om mensen te helpen met een breed scala aan cognitieve stoornissen, van lichte cognitieve stoornissen tot ernstige Alzheimer. In de meeste studies krijgen de deelnemers een training die zes maanden tot twee jaar duurt. Na de training krijgen de deelnemers een "test" om te zien of ze de gewenste hersenactiviteit kunnen produceren. Als ze de gewenste hersenactiviteit kunnen produceren, voelt de persoon zich beter. Het doel van neurofeedback is niet om de onderliggende stoornis te genezen of te "repareren", maar om de levenskwaliteit van de persoon te verbeteren door hem te helpen zich minder angstig of gestrest te voelen.

Waarom is neurofeedback effectief?

Neurofeedback is effectief gebleken bij de behandeling van een groot aantal psychische stoornissen. Het is geen geneesmiddel en het "geneest" geen onderliggende stoornis. In plaats daarvan is het een vorm van biofeedback die gebruik maakt van een computerprogramma om mensen te leren hoe ze hun hersenen kunnen controleren. Het wordt gewoonlijk gebruikt om angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen te behandelen, maar het kan ook worden gebruikt om slaapstoornissen, ADHD en sommige leerstoornissen te behandelen. Bij neurofeedback draagt de gebruiker speciale EEG-caps of bekijkt hij video's van hersenactiviteit. De EEG-caps registreren signalen van de hersenen van de gebruiker terwijl deze zich ontspant en "krabt" (d.w.z. denkt aan jeuk). Een video-opname van deze signalen (fMRI genoemd) wordt vervolgens in real time op een computerscherm aan de gebruiker getoond.

Toekomstige richtingen in neurofeedback onderzoek

Het neurofeedbackonderzoek kent veel spannende toekomstige richtingen. Nieuwe methoden van hersenstimulatie, zoals tDCS en tRNS, beginnen de grenzen te verleggen van ons vermogen om hersenactiviteit te veranderen. Het is belangrijk dat deze methoden zo veilig mogelijk worden gebruikt om letsel of andere problemen te voorkomen. Dit is belangrijk voor alle vormen van hersenstimulatie, maar vooral voor neurofeedback vanwege de precisie die nodig is om specifieke delen van de hersenen aan te pakken. Het is ook belangrijk om de rol van externe factoren in onze gezondheid, zoals voeding en lichaamsbeweging, in aanmerking te nemen.